Hyvinvointialuevaaliteemani

Jokainen meistä tarvitsee sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen palveluita. Siksipä ei ole millään tavalla yhdentekevää, ketkä näistä asioista ovat päättämässä.

Jatkossakin palveluihin pitää päästä silloin, kun niihin on tarvetta ja erittäin mieluusti omalla asuinpaikkakunnalla tai näin digikaudella jopa kotisohvalta, mikäli mahdollista. Myös hädän yllättäessä avun pitää löytyä läheltä. Asiakaslähtöisyys tulee olla kaiken suunnittelun kulmakivi. Asioita voi miettiä myös uudesta näkökulmasta, mutta tärkeää on pitää palvelujen käyttäjä eli ihminen ykkössijalla, olkoon sitten kyseessä vauva tai vanhus tai jotain siltä väliltä.

Aluehallinnon tulee mieluummin olla näppärä ja ketterä kuin jäykkä byrokraattinen laitos. Sen pitää myös toimia kustannustehokkaasti ja etsiä säästöjä keskittämällä toimintoja järkevästi. Kustannusten ja toiminnan pitää olla läpinäkyvää ja arvoiltaan kestävää. Uutta verotus- ja hallintoporrasta ei kaipaa kukaan.

Hyvinvointialueen työntekijöistä on pidettävä huolta jo nimensäkin mukaisesti. Hyvinvointia on lisättävä siis myös työympäristöissä ja esimerkiksi hoitajapako täytyy saada pysäytettyä. Hoitajien palkankorotukset ovat ilmiselvästi välttämättömiä, mutta eivät todellakaan ainoa keino saada pidettyä väki alalla. Myös työviihtyvyyteen ja johtamiseen täytyy panostaa.

Uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia ja vanhojen pinttyneiden tapojen tuulettelua haluaisin nähdä entistä enemmän. Apteekki- ja lääkealaa tuntevana haluaisin ehdottomasti nähdä myös apteekkien roolin vahvemmin sosiaali- ja terveydenhuollon osana. Apteekit pitää säilyttää proviisoriomisteisina yksityisinä yrityksinä, jotta nykyinen laaja apteekkiverkosto säilyy ulottuen pienillekin paikkakunnille ympäri Suomen. Useissa apteekeissa voidaan jo nyt tarjota myös ns. matalan kynnyksen terveyspalveluita ja tämän mahdollisuuden soisin kasvavan edelleen, kun hyvinvointialueiden palvelustrategioita luodaan. Myös lääkehoitojen kokonaisuuksien hallinnassa -yhteistyössä lääkäreiden kanssa- apteekeilla voisi olla entistä tärkeämpi tehtävä.